
De onderschatte gevaren van UV-licht bij intensief gebruik van smartphone, tablet, beeldscherm en ledlampen.
Een zéér belangrijk feit wordt over het hoofd gezien, namelijk de schadelijke UV- straling die smartphones, beeldschermen en ledlampen uitstralen en de invloed van deze UV- straling op ons macula-pigment. In onze vroegere dag/nacht cyclus van 12 uur dag en 12 uur nacht was de piekbelasting van UV-straling zo rond het middaguur. Tegenwoordig is deze belasting bijna 16 uur per dag.

In de macula bevindt zich een pigmentlaag. Deze laag filtert al het bestaande daglicht, vooral het blauwe UV-licht uit het lichtspectrum. In welke mate dit blauw licht gefilterd wordt is afhankelijk van de dikte van de macula-pigmentlaag. Doordat we steeds meer worden blootgesteld aan UV-licht, betekent dit dat we steeds meer blauw licht moeten filteren. De dikte van de macula-pigmentlaag heeft dan ook een steeds grotere invloed op ons visueel vermogen.
Onder invloed van zonlicht worden vrije radicalen in ons bloed aangemaakt. De macula-pigmentlaag neutraliseert de invloed van deze vrije radicalen, doordat deze laag van nature antioxidanten bevat. Vrije radicalen “vallen” de macula-cellen aan, die op hun beurt weer veranderen in vrije radicalen en andere macula-cellen aanvallen. Zodoende veroorzaken vrije radicalen destructieve chemische kettingreacties in de macula. Vrije radicalen kunnen dus onze macula-pigmentlaag drastisch beschadigen.
In onze vroegere dag/nacht cyclus was deze “aanval” op ons macula-pigment zo rond het middaguur. Tegenwoordig worden we bijna 16 uur per dag blootgesteld aan schadelijk UV-licht.
Dit zou bij veel personen op latere leeftijd een visueel probleem in de macula kunnen veroorzaken.

Een ander probleem is dat de aanmaak van melatonine in ons lichaam geremd wordt door deze langdurige blootstelling aan UV-licht. Neemt de blootstelling aan UV-licht af, dan komt de natuurlijke aanmaak van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dagactiviteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.
Is hier wat aan te doen?
Zeker! We kunnen ons oog en daarmee ook onze macula beschermen, wanneer wordt gezorgd voor een goede filter op het scherm van smartphone, tablet en beeldscherm. Denk ook aan het aanpassen van ledlampen e.d. Hierin zijn we echter afhankelijk van de industrie…

Wat kunnen we zelf doen?
We kunnen ons zelf beschermen door:
- Het dragen van een bril met glazen voorzien van UV-bescherming tot zeker 420 nm
- Het dragen van een goede zonnebril met UV-bescherming tot 450 nm
- Het gebruik van voedingssupplementen met de juiste antioxidanten (Luteïne, Zeaxanthine en Meso-Zeaxanthine)
- Een gevarieerde voeding en gezonde levensstijl

Natuurlijk zijn er personen, die geen of bijna geen problemen zullen ervaren. Echter is er ook een grote groep personen, die er meer vatbaar voor kunnen zijn. Denk aan personen:
- met Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie en familieleden (in zoverre LMD genetisch bepaald is)
- met een ongezond voedingspatroon
- die veel beeldschermwerk doen
- die een staaroperatie hebben ondergaan. Hun gele, natuurlijke lens is vervangen door een schone, kraakheldere lens (met een UV filter). Hierdoor is het natuurlijke filtereffect minder geworden
Een ander probleem dat zich kan voordoen is, dat bij veel gebruik van de smartphone de oogspieren in de verte niet meer kunnen ontspannen, de smartphone wordt dichterbij gehouden dan normaal leeswerk. Dit geldt ook voor het tablet. Het advies is dan ook: 25 minuten op smartphone of tablet bezig zijn en dan 5 minuten in de verte kijken om je ogen te ontspannen.
Lex Janssen Opticien/Oogmeetkundige
2017