Macula Degeneratie, afgekort MD, is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Met gezichtsscherpte wordt bedoeld:
het vermogen om details te zien. Details neem je waar met het centrale deel van het netvlies, de macula ofwel de gele vlek. Juist door het uitvallen van deze functie ontstaan problemen met bijvoorbeeld lezen en het herkennen van gezichten. Verandering van brillenglazen blijkt geen oplossing te bieden. Bij MD zit het probleem niet in de ooglens, maar in het netvlies, helemaal achter in de oogbol.
Macula Degeneratie is een verzamelnaam voor vele aandoeningen. Het is dan ook niet vreemd dat MD zich niet bij iedereen op dezelfde manier uit. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die zich overal bevind waar je kijkt. Bij anderen openbaart MD zich door vervormingen van het beeld. Ook het verloop van MD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de droge vorm) verloopt het proces langzaam.
Dat maakt het voor vele mensen moeilijk aan te geven wanneer het slechter zien is begonnen. In andere gevallen (de natte vorm) kan het proces zeer snel gaan. Je ziet dan van de ene op de andere dag vervormingen in het beeld, waarna de gezichtsscherpte sterk afneemt. De diverse vormen van MD hebben allemaal één ding gemeen. Door uitval van de lichtgevoelige cellen in de macula is de gezichtsscherpte sterk gedaald. In veruit de meeste gevallen is er medisch weinig tot niets te doen aan het degeneratieproces.
Een geruststelling is dat het zelden tot volledige blindheid leidt.
Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen. Behandeling met antioxidanten is wel mogelijk. Om bij tijdige constatering het proces van achteruitgang proberen te vertragen.
Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD) is een van de belangrijkste oorzaken van ernstig zichtverlies. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14% van de personen tussen 55 en 64 jaar aan enige vorm van LMD. Dit loopt in de groep 65 tot 75-jarigen op tot 20% en in de groep van 75-plussers tot 37%.
(cijfers: bron Macula Vereniging)